Uke 6 - 2020

Skjør styrke

Lewis Hine (1874-1940) Waiting for returning health in a Massachusetts Institution, 1920-1930 ca. Tilhører Preus museum samling. 

Skjør styrke

Waiting for returning health in a Massachusetts Institution er tittelen på dette bildet tatt av den amerikanske fotografen Lewis Hine (1874-1940). Hine var en pioner innen dokumentarfotografiet og for ham var kameraet et verktøy for å dokumentere sosiale urettferdigheter og fattigdom på begynnelsen av 1900-tallet.

Som ung mann måtte Hine forsørge seg selv ved å arbeide ved en møbelfabrikk og han fikk dermed førstehåndskunnskap om industriarbeiderens harde virkelighet. Et arbeid som nok har motivert og vært viktig for hans fotografiske arbeid senere i livet. Det er usikkert i hvilken anledning dette bildet er tatt, men det er langt fra fabrikkens larm. Hvis et bilde kunne måles i decibel, så ville nok dette portrettet skåret lavt. Tittelen sier oss at det er en kvinne som er syk og som venter på å bli frisk. Blikket er direkte rettet mot oss eller mot fotografen. Det er noe skjørt og sårbart ved kvinnen, måten hennes hender ligger i fanget, den strikkede genseren, det uformelle møtet, og den lille pelargoniumen foran vinduet. Samtidig er det en styrke der, kvinnen sitter oppreist, hun ser rett mot oss.

Hva hun er syk av vet vi ikke, men bildet sier oss kanskje noe om det å leve, frisk eller syk, det er sårbart, det er sterkt, og det handler om mennesket og det handler noen ganger om å vente. Verdens kreftdag ble markert den 4.februar og formålet er å styrke den globale kampen mot kreft. Kreft rammer mennesker i alle land, men det er flest fattige mennesker som dør av sykdommen på grunn av manglende behandling. Et sosialt perspektiv som kan tenkes Hine, om han hadde levd i dag, ville kunne være opptatt av.