Uke 39 - 2016

Selfie på en scene

© Kristoffer Eliassen, Selfie, Reine i Lofoten, august 2015. I kunstnerens eie.

Selfie på en scene

 

Reine i Lofoten, et slående vakkert landskap. Midt i bildet sitter en naken mann og fotograferer seg selv. Han ser ikke på naturen eller utsikten, han retter kameraet mot seg selv for å skape et potensielt klikkevennlig bilde.

Mannen både på og bak fotografiet er kunstneren Kristoffer Eliassen. Han leker med forholdet mellom mennesket og teknologien vi bruker. Smarttelefonen fører noe av oppmerksomheten vår over fra den virkelige til den virtuelle verden. Prosjektet til Eliassen (dette bildet er en del av en serie) handler om hvordan disse nye verktøyene har endret vaner og oppførsel, særlig når det kommer til følelsen av det fysiske selvet utenfor den private sfære.

 

Hvordan får selfien oss til å spille teater i det offentlige rom? Når vi ser på oss selv på smarttelefonens lille skjerm, glemmer vi ofte hvordan vi ser ut i andres øyne der vi poserer. Eliassen undersøker kroppsspråket til selfie-fotografen. Ansiktet til selfisten ser vi ikke. 

Serien av bilder kan du oppleve på en kjempeskjerm i Preus museums nye utstilling «#JEG – fra selvportrett til selfie» fram til 12. mars 2017. Eliassen er også en av medkuratorene på utstillingen.