Uke 42 - 2019

Se dobbelt

Underwood & Underwood, Gudvangen’s outlook over the Naerofjord where the sea reaches far among the mountains, ca 1905. Stereofotografi fra Preus museums samling

Se dobbelt

Et slående bilde. Nei, to, til forveksling helt like, men med en ørliten forskyvning i forhold til hverandre. Speilende kyr som vandrer på vannet, en skjortekledt roer, sort røyk som stiger og steilende og stupende fjellsider i bakgrunnen. På et vis et tilfeldig utsnitt av en vakker fjord, men så er det slett ikke tilfeldig likevel. Fotografen har visst hva han/hun har gjort (vi kjenner ikke fotografens identitet, bare produsenten Underwood & Underwood).

Fotografen gir et spennende bilde av en norsk fjord med som setter sammen den gamle tiden (kyr og roer) med den nye (kulldamperen). Men det aller viktigste var å bygge bildet med forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn. De to nesten like bildene skal nemlig sees gjennom en stereobetrakter, slik at de smelter sammen og oppleves tredimensjonalt. For å oppnå illusjonen av dybde i noe som er todimensjonalt, er det viktig med de ulike planene i bildet.

Du kan få til å se bildet tredimensjonalt uten en betrakter også. Hold bildet foran deg på ca 20 cm avstand, og slapp helt av i øynene. Hvis du opplever å se tre flytende bilder, fokuser på det midterste. Det vil opptre med dybde!

Flere tredimensjonale opplevelser kan du få på Preus museum i utstillingen «Verden i 3D»