Uke 14 - 2018

Romvandring

NASA, An untethered walk in space, 1984. Tilhører Preus museums samlinger

Romvandring

Det finnes en internasjonal dag for det meste, også for mennesker i verdensrommet. Den markeres 12. april, som var den dagen i 1961 da sovjetiske Jurij Gagarin ble den første av sorten, der han satt i romfartøyet Vostok 1.

Men hvordan er det å sveve vektløs i verdensrommet, 100 meter fra romskipet helt uten noe som holder deg fast? På bildet ser vi Bruce McCandless der han som den første tester en MMU (Manned Maneuvring Unit) i 1984. Han forteller at det var fascinerende, og at han hadde en fantastisk utsikt. Han var så overtrent til oppdraget at han kjente seg rolig og hele tiden følte at han hadde kontroll, noe den rolige pulsen hans også viste.

Fotografiet av bedriften var viktig – hvordan skulle NASA ellers kunne fortelle om fremgangen de hadde i sine romprogram? Den kalde krigen var en årsak til at både USA og Sovjetunionen startet sitt kappløp om rommet. I dag er fredelig samarbeid om Den internasjonale romstasjonen et mer riktig bilde av menneskers utforskning av verdensrommet.

FN har opprettet dagen for å anerkjenne at forskning og teknologien i verdensrommet er viktige bidrag for å oppnå bærekraftig utvikling. I tillegg vil man sikre at verdensrommet fremdeles bare blir brukt i fredelige formål. Det får vi håpe man klarer!