Uke 31 - 2020

Reiser fra stua

Underwood & Underwood, Traveling by the Underwood Travel System, 1908. Tilhører Preus museums samling 

Reiser fra stua

2020 ble året for Norgesferie  og det er mye flott å oppdage i hjemlige trakter. Mens noen lengter utover og lar kanskje ansiktet vende mot solen og drar av sted på mentale reiser til travle gater i turistmagneter rundt om i verden?

Vi er blitt godt vant til å reise og mange av oss har nok tatt det for gitt privilegiet det er å kunne sette seg på et fly og så plutselig være et annet sted med muligheter for spennende opplevelser. Reiser beriker en, og man kan lære en hel del. Dette bilde illustrerer en tid hvor verden fortsatt var stor, og korte storbyweekendturer var et begrep skapt for fremtiden. Men det fantes andre muligheter; den gang kunne man reise i bilder ved å se på stereobilder i en betrakter. Det er ganske så enkelt, men like fullt veldig fascinerende at et flatt fotografi kan oppleves tredimensjonalt.  Avstanden mellom øynene våre gjør at de ser verden litt ulikt, de to bildene smeltes sammen slik at vi kan se dybde.  

 

Dette bilde illustrerer denne så ganske geniale og alternative reisemåten. Det er en bok med bilder og tekst fra Italia og Roma og kart over området. Du kunne enkelt følge kartet og finne frem det bildet som illustrerer reisemålet med severdigheten. På den måten fikk du en bit av verden inn i stua. Bildet er produsert av Underwood & Underwood som var den største produsenten av stereobilder, med over en million bilder i året. Vil du vite mer om stereobilder så kan du besøke vår utstilling Verden i 3D på Preus museum. 

Flere Ukens bilde