Uke 16 - 2021

Paris hemmelige tegn

Tore Johnson (foto), Göran Schildt (tekst), Paris´ hemliga tecken, Wahlström & Widstrand, 1952 Stockholm

Paris hemmelige tegn

 

Hvordan beskrive en by så myteomspunnet som Paris i tekst og bilder? Denne svenske boken fra 1952 er et lite forsøk.
Med Tore Johnsons poengterte blikk får vi presentert tegn etter tegn, satt sammen, bundet i en bok. En vandring i Paris´ tegnsetting.
Tegn kan være mye, det kan være det vi umiddelbart oppfatter som den svarte katten på bokens forside, men det er finnes også en utvidet forståelse. Som at den svarte katten symboliserer mystikk overtro, hekseri, uhell, men også hell og lykke.

 

Hvilke bilder får du i hodet når du tenker på Paris? Eiffeltårnet, Seinen, pariserloff, forelskede par, er det alle de andre menneskene i byen som gjør den til det den er?
Göran Schildts ord beskriver dette godt : «Det finns många ting som vi kan äga ensamma: en vän, ett hus, en solnedgång eller et förödmjukande minne, och många som vi bara äger tilsammans med andra: ett barn, ett hem, en framtid eller sanningen. Men det finns ännu en tredje kategori av ting som vi varken äger ensamma eller med andra, utan genom andra. Till dem hör Paris. Vem äger Paris? Det er alltid i sista hand de Andra»

 

Den 23. april blir verdens bokdag markert. En dag for å fremme leselyst og betydningen av boken som brobygger mellom tid og mennesker. Denne fotoboken er vårt eksempel på en slik type brobygger.