Uke 9 - 17

Øyeblikkskamera

Polaroid SX-70, 1972. Tilhører Preus museums samling  

Øyeblikkskamera

De første polaroidkameraene som brukte Instant film kom i 1954 med Polaroid 80 Highlander. Polaroidfilmen ble etterhvert den største utfordreren til rullfilmen.  

Senere modeller styrket populariteten, for eksempel det lekre Polaroid SX-70 fra 1972, som du ser på bildet her. SX-70 ble designet av Henry Dreyfuss som også tegnet de ikoniske John Deere traktorene på 50-tallet. Kameraet var det første instant speilreflekskameraet i historien, det første systemet som produserte et ett-trinns direktefotografi. Filmene lå enkeltvis i en kassett. Hvert bilde var en forseglet pakke som inneholdt negativ, kjemikalier og positiv. Bildet kom automatisk ut av kameraet og kunne sees i løpet av 2 minutter, men trengte noen minutter til før det fikk sitt endelige uttrykk. I filmkassetten var også batteriet som ga strøm til kameraet og blitsen. SX-70 kan foldes sammen til en flat pakke.  

Andre varianter var enklere og rimeligere og ble store salgssuksesser, som det hvite plastkameraet Swinger Model 20 og Polaroid 1000 fra 1960- og 70-tallet. Kameraene kan du se utstilt i utstillingen «En fotohistorie». Har du et eget polaroidkamera liggende, er det nå mulig å få kjøpt nyprodusert film til de aller fleste kameramodellene! Mange unge har sansen for denne 60 år gamle teknologien, fordi det gir et håndfast, genuint og eksklusivt bilde til forskjell fra den digitale bildeflommen.