Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Formidling og grupper Path arrow Ukens bilde Path arrow Norge mellom fossene, fjellene og midnattsola

Uke 26 - 2017

Norge mellom fossene, fjellene og midnattsola

Norsk Landskap 1987Norsk Landskap nr. 40, Steinen, Troms, 1987. Tilhører Preus museums samling

Norge mellom fossene, fjellene og midnattsola

I 1987 reiste de fire fotografene Johan Sandborg, Siggen Stinesen, Per Berntsen og Jens Hauge Norge rundt i en folkevognbuss på jakt etter det alminnelige norske landskapet. Hver gang en av dem ropte «stopp», stanset de bussen, gikk ut og ble enige om motiv og synsvinkel før et bilde ble tatt. På den 18 dagers turen kjørte de mer enn 7000 kilometer og tok til sammen 134 bilder med et gammeldags japansk storformatkamera.

Kvartetten skrev selv om bildene: Vi visste at det fantes et Norge mellom fossene, fjordene og midtnattsola – et Norge som aldri blir prospektkort eller kalender og som aldri blir avslutningsbilde i NRK. Det er landskaper som kan virke betydningsløse og anonyme, men de har også en skjønnhet. De ville altså presentere et annet Norge, landskap som for eksempel viste tegn til utbygning og sivilisasjon. De ønsket å ta med disse forandringene i bildene; veier som skjærer inn i naturen eller kraftlinjer som løper inn i landskapet, uten at det blir hovedmotivet, men en del av helheten. Med andre ord; de ville bort fra det klisjepregede bildet av Norsk landskap vi alle er så vant til.

Prosjektet resulterte i 44 innrammede fargefotografier, en montasje av postkort som ble sendt hjem fra turen og et norgeskart der selve ruten og hvor bildene ble tatt var tegnet inn. Det ble første gang vist i utstillingsform på Henie Onstad Kunstsenter i 1987. I 2000 ble nesten hele prosjektet overdratt til Preus museum og utstillingen ble vist her i 2012, 25 år etter den opprinnelige utstillingen. I år er det 30 år siden bildene ble vist på Henie Onstad Kunstsenter for første gang, og steinen fra Troms kan man nå se i utstillingen The Young Lions – Norsk kamerabasert kunst 1977 – 2017, også den på Preus museum.