Uke 39 - 2021

Nærområdets snapshots

Terje Abusdal, Radius 500 Metres, 2015. Tilhører Preus museums samling

Nærområdets snapshots

I et fotografi kan vi tenke oss et før og et etter. I dette fotografiet kan vi tenke oss at det er en klem som kommer etterpå, eller er det bare en gøyal sang de danser til? Bildet er tatt på en bensinstasjon i Setesdalen en gang på 1970-80 tallet. Fotografen er Åsmund Abusdal, en lokal selvproklamert journalist og fotograf som ofte publiserte i den lokale avisen Setesdølen.

Men kunstneren bak prosjektet og boken «Radius 500 Metres» er barnebarnet Terje Abusdal som har samlet og satt sammen en rekke fargefotografier tatt av sin egen bestefar. Bildene viser det landlige Norge en gang før oljerikdommen gjorde sitt inntog. Serien med de snapshotpregede bildene viser nærområdet, altså sånn ca. innenfor en 500 meter radius og det lokale treffpunktet bensinstasjonen, som har gått i arv i familien Abusdal i flere generasjoner. Som en del av serien finner vi et kart som viser området for de fotografiske øyeblikkene.

Fotografiene fremstår nære, gjenkjennelige, og kanskje noen ganger humoristisk med vår tids øyne. For noen kan det være en tur i erindringens landskap, og maskinene med pengespillet i dette motivet vil for mange være et gøyalt minne. Kanskje legger vi også merke til lampene i kafeteriaen som kunne vært solgt på møbelvarehus også i dag.

Hvert år den 1. okt. siden 1990 markeres den internasjonale dagen for eldre for å rette søkelyset mot eldre sin helse og ivaretakelse. I år er temaet «digital rettferdighet for alle aldre», og viser til viktigheten av at eldre inkluderes i den digitale sfæren. Dette lystige øyeblikket fra et førdigitalt Norge er et lite blikk tilbake til den gang internettet fortsatt var i sin spede begynnelse og telefonen fortsatt var fast i veggen hjemme.

Seks bilder fra denne serien er nettopp kjøpt inn til Preus museum samlinger.