Uke 14 - 2021

Nærhet og fravær

© Knut Egil Wang, Stillstand, 2020

Nærhet og fravær

Det har blitt en slags klisje, at dette har vært et rart år. En selvfølgelighet som rommer så mye. Noen opplever isolasjon, tap av inntekt, frustrasjon og bekymring for framtiden. Andre opplever ro, mindre stress og mer nærhet til de som er nære. En del kan kanskje kjenne på begge ytterpunkter.

I dette bildet ser vi to mennesker som sannsynligvis hører sammen, de har kledd seg identisk. Det er bare ulike sko og ulikt kjønn som skiller dem. De speiler hverandre i kroppenes holdning. De er sammen, samtidig som det ser ut som de på vei fra hverandre.

Slik har vi levd i et år; tvunget sammen på hjemmekontor og hjemmeskole. Sammen, men fra hverandre med ulike oppgaver. Noen leter etter gull i gråstein, mens andre følger bølgenes rytme. Og det å gå på tur i nærområdet har blitt den nye formen for atspredelse i hverdagen.

Knut Egil Wang visste at idet Norge stengte ned 12. mars, måtte han fotografere. Denne underlige stemningen som oppsto i Oslo måtte han fange med kameraet sitt. Han har gjennom hele året vandret og kjørt gatelangs og observert med kjærlighet alt det rare menneskene gjør i denne nye situasjonen. Et av bildene fra serien Stillstand ble tidligere i år kåret til Årets bilde, og Wang er også festivalutstiller på årets Fotografiets dag i regi av Preus museum!