Uke 35 - 2017

Mot sin vilje

Dysturbposter på Stallen Galleri og Kafé med fotografi av Noriko Hayashi (foto: Benjamin Petit/Dysturb)

Mot sin vilje

Har du lagt merke til de store plakatene som har kommet opp rundt i Horten? Det franske fotografkollektivet #Dysturb gjør dokumentarfotografi og historier fra hele verden tilgjengelig for et bredt publikum ved å klistre opp store veggaviser. For Preus museum og Horten har de laget en kampanje mot vold mot kvinner. 

Plakaten på bildet finnes utenfor Stallen. Teksten forteller at vi ser en 26 år gammel mann og en eldre, kvinnelig slektning som prater med 20 år gamle Farida i hjemmet hans. Han prøver å overbevise Farida til å gifte seg med han etter at han kidnappet henne på gaten i Naryn. Han sier: "Jeg lover deg at du vil være lykkelig i framtiden, så vær så snill og gift deg med meg". Til dette svarer hun: "Du vet at jeg har en kjæreste. Selv om jeg giftet meg med deg, ville det ikke vært noen kjærlighet i ekteskapet vårt."  

Selv om det er ulovlig foregår fremdeles ufrivillig kidnapping. Det å kidnappe en kvinne på denne måten kalles 'Ala Kachuu', som oversatt betyr "å ta og stikke av med".  

Bildet ble tatt av Noriko Hayashi i byen Naryn Oblast i  Kirgizstan 24. september 2012. Ti timer etter at hun tok bildet, hentet broren til Farida henne fra familien til mannen som kidnappet henne. Noen måneder senere giftet hun seg med kjæresten sin.

Skann inn QR-koden under for å komme til et kart som viser deg hvor veggavisene er satt opp.