Uke 8 - 2021

Mor og barn

© Morten Krogvold, Prinsesse Märtha Louise og Maud Angelica, 2003. Preus museums samling

Mor og barn

 

En mor og et barn. Det er et velkjent motiv i kunsthistorien, som Madonna og barnet. Madonna i blå kappe og røde gevanter, en fargesymbolikk for uendeligheten og kjærligheten. Men her i dette bildet er ingen farger, det er tatt i Krogvolds gjenkjennelige stil. Det svarte og hvite som kan gi oss de veldige kontrastene.

Måte mor og barn poserer skiller seg også fra de velkjente madonna-med-barn-bildene. Det er noe utfordrende, sterkt og kanskje også sårbart i måten Märtha Louise står og ser på oss. Med barnet trygt plassert i armen. Et portrett tatt i 2003, som nå får et ekstra lag, slik alle bilder nødvendigvis preges av historier og livet som leves. Her en mor som bærer sitt barn. Flere år senere har barnet, Maud Angelica, vokst vekk fra den bærende armen, men aldri vekk tryggheten. En datter som våget når det var på det tyngste, og en mor som sto som en bauta i bakgrunnen som støtte. Som den gang da, med det lille barnet.

Krogvold er opptatt av det tidløse bildet. Og tid er også et begrep for ham i prosessen med å fotografere. Det skal være tid til å møtes og tid til å prate. Møtet må være på plass, så blir bildene et produkt av dette. Dette kontraststerke bildet gir oss i dag en påminner om det kontrastfylte livet. Det er også det første du møter på om du har anledning til å se utstillingen med Krogvolds portretter som er å se på Preus museum frem til april.