Uke 17 - 2022

Memo for voksne

Teppei Sako, Big memo 4, 2022. Tilhører Preus museums samling.

Memo for voksne

De fleste av oss har vel spilt memo en eller flere ganger i livet. Å finne bilder som passer sammen og huske hvor akkurat det riktige bildet ligger, er meningsfullt for barn. I fotoboken "Big memo 4" har den japanske fotografen og kunstneren Teppei Sako laget en bok som kan fungere som en slags memo for voksne. Boken er bundet på hver side, og med mulighet til å bla midt i. På den måten blir betrakteren invitert inn til å åpne og lese boken med begge hender og dermed skape nye bevegelser i møte med boken. Eller vi kan velge en side om gangen.

De romerske sidetallene er illustrert som små sverd og hopper fra venstre til høyre side. Åpner vi boken pliktoppfyllende som et barn som skal finne to like, vil vi se at de fleste sidene matcher og er fotografier klippet i to. Innimellom er det brudd, eller fotografiene speiler hverandre. Men boken setter ingen regler for hvilke bilder som hører sammen, vi er frie til å se etter nye sammenhenger.  

Flere av bildene i boken stammer fra en utstilling og videoarbeid fra 2016 som het Sword and Sandal. I følge Sako, referer sverd og sandaltittelen til en subsjanger innen historiske og episke filmer i Italia, ofte med gladiatorer. Filmene var ofte et springbrett for regissører til videre suksess, og Sako, som var i starten av karrieren, følte det var en passende tittel for sitt eget arbeid. Og det er nettopp et sverd og en sandal vi møter på bokens forsider. Big Memo er bok nummer fire i en serie, og er gitt ut av det japanske bokforlaget Hand Saw Press i Tokyo som spesialiserer seg på å trykke ziner, bøker og postere printet med risografi.