Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Formidling og grupper Path arrow Ukens bilde Path arrow Livet er langt, lykken er kort

Uke 11 - 2017

Livet er langt, lykken er kort

Frank Meadow Sutcliffe, Three Happy Boys, 1889. Tilhører Preus museums samling

Livet er langt, lykken er kort

 

Vi kan kjøpe oss lykke, men bare til et visst nivå. Rike mennesker er gjennomsnittlig lykkeligere enn fattige, og rike land har gjennomsnittlig klart mer lykkelige innbyggere enn fattige land.

 

Men penger kjøper deg ikke stadig mer lykke. Undersøkelser av menneskers lykke bekrefter antagelsen om at så snart du har nok til klær, hus og mat, så begynner hver ekstra krone du skaffer deg å bety mindre og mindre.

 

Paradokset i verden er at samtidig som de rike landene gir innbyggerne stadig høyere inntekt per hode, blir de ikke lykkeligere. Og i de fattige landene, der ekstra inntekt ville gitt store utslag i lykke og tilfredshet, forblir inntektsnivåene svært lave. Dette er ikke oppsiktsvekkende, det har i seg et kommende sosialt, økonomisk og politisk jordskjelv som vi kanskje bare har sett begynnelsen av.

 

Dette herlige bildet av livets glade gutter er fotografert av den britiske fotografen Frank Meadow Sutcliffe i 1889. Han portretterte rike turister i badebyen Whitby for å ha til salt i grøten, men ble lykkeligere av å fotografere vanlige folk i den lille byen, og det vakre landskapet rundt. Bildene hans viser respekt og nærhet til menneskene han portretterer. Rike er nok ikke disse guttene, men de er fanget i et lykkelig øyeblikk, og passer inn i Viktoriatidens ideal om hardt arbeid og standhaftighet som gode dyder som blir belønnet til sist.

 

20. mars er det verdens lykkedag. Samme dag er det også vårjevndøgn som markerer at dagene blir lengre enn nettene. Tilfeldig? Neppe.