Uke 24 - 2019

Liten arbeider

Lewis Hine, Norman Hall, 210 Park Street, Lindale, Georgia., 1913. Tilhører Preus museums samling

Liten arbeider

Det er ikke så lenge siden barnearbeid var en del av en kultur vi vanligvis identifiserer oss med. Lewis W. Hines fotografier, tatt i perioden 1910-1918, er et vitnesbyrd over situasjonene i amerikanske fabrikker fra rundt 100 år siden. Den økte industrialiseringen gjennom 1800-tallet hadde ført til et stort behov for arbeidskraft, og cirka 18% av industriarbeiderne var barn under 15 år.
Sammen med National Child Labor Committee jobbet Hine for å sette arbeidsforholdene til millioner av amerikanske barn på den politiske dagsorden. At det i USA i 1938 ble vedtatt en ny lov som regulerte og ivaretok barnas rettigheter i arbeidslivet er mye takket være fotografiene til Hine.

Hine både fotograferte og noterte, ofte var han i forkledning. Som i dette portrettet, senket han kameraet slik at vi kommer på samme høyde som barnet og han ser oss rett inn i øynene. På baksiden kan vi lese at gutten heter Norman Hall. «Begynte å jobbe for over et år siden ved (tekstilfabrikken) Massachusetts Mills, da var han 10 1/2 år gammel. Familiepapirene sier han ble født 26. oktober 1901. Doffing (En "doffer" jobber ved et spinneri og er den som fjerner ("doffs" på engelsk) og erstatter spoler eller spindler med spunnet fiber som bomull eller ull.) Ingen egentlig grunn til at han skulle jobbe siden både faren og flere andre er i arbeid»

FN markerer Verdensdagen mot barnearbeid 12. juni.