Uke 13 - 2021

Kvitveis. Nå er det vår!

Johanne Elisabeth Meyer, Kvitveis. Nå er det vår!, 1951. Preus museums samling. 

Kvitveis. Nå er det vår!

Anemone nemorosa, er et annet ord for den vakre lille blomsten hvitveis, som bringer lovnad om varmere og lysere tider. Tittelen på dette lille bildet av gutten i hvitveisengen, har nettopp blitt: «Kvitveis. Nå er det vår» og er tatt av fotografen Johanna Elisabeth Meyer (1899-1968).

Meyer fra Tønsberg var en av Norges første fotojournalister og foretok viktige reiser til Persia, India og Mexico både før og etter annen verdenskrig. Hun var også en skrivende journalist som skrev for magasiner som URD og Magasinet for alle. Etter å ha jobbet som selvlært amatørfotograf ønsket hun å profesjonalisere seg og dro til Schule Reimann i Berlin våren 1937 og deretter til Budapest hvor hun gikk i lære hos professor Joszef Pécsi til krigen tvang henne hjem. Senere var hun nok en gang på reise til steder som Mexico og Alaska. Men Meyer fotograferte også her hjemme i Norge, og dette lille bildet av gutten har fått forsideplass i magasinet URD, 12. mai 1951.

Mai ligger fortsatt foran oss, men nå er det april og påske og mang en blomst finner seg igjen til rette på jordas overflate. Kanskje har du allerede oppdaget noen, en blåveis, snøklokke eller hvitveis? Vit, at da er det vår!

Men aller først, god påske alle sammen!