Uke 36 - 2019

Keep calm and carry on

Lee Miller, Model wearing Digby Morton suit, London, England 1941 by Lee Miller © Lee Miller Archives, England 2019 All rights reserved www.leemiller.co.uk

Keep calm and carry on

Hva vi ser i et bilde, avhenger i stor grad av hvilke bilder vi allerede har inne i oss. Vi oppfatter verden, og bildene vi ser, med bakgrunn i egne erfaringer. Dermed kan et bilde som dette leses på ulike måter.

Lee Miller var en utrolig spennende person med en fascinerende livshistorie. Utstillingen på Preus museum, som nå er inne i sin siste helg, setter søkelys på motebildene hennes fra tiden under og etter andre verdenskrig. Man kan studere hvordan hun brukte omgivelsene og hvordan både humoren og det surrealistiske øyet hennes sniker seg inn i bildene.

Dette er et bilde som overrasker mange – et motefotografi midt i en krigsruin. Noen ser først om fremst kvinnen, som jo er fokus i bildet. Andre ser rett forbi kvinnen, og føres inn i krigens ødeleggelser og egne erfaringer med krig i veldig nær fortid. Lee skulle selv bli merket for livet av ting hun hadde sett og opplevd i løpet av år med krig. Kvinnen i en fornuftig, men elegant drakt, poserer foran utbombete bygninger i London, som et ekko av buen hun står i. Hun har vendt ryggen til grusomhetene og vi ser profilen hennes mot en opplyst himmel. Det er som hele bildet sier: Keep calm and carry on.