Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Formidling og grupper Path arrow Ukens bilde Path arrow Hvordan er det å bo på Bastøy?

Uke 26 - 2020

Hvordan er det å bo på Bastøy?

Mourad, fra workshopen STED i Bastøy fengsel, 2019. Tilhører Preus museums samling.

Hvordan er det å bo på Bastøy?

«Når du har fått en straff, så trenger du ikke gjøre det verre. I politikken sier de at det skal være rehabiliterende å være i fengsel. Men hvis de ikke behandler deg godt, så er jo realiteten annerledes. Men her på Bastøy er det realitet. Jeg kan ikke finne noe negativt om dette stedet!»

Dette skrev Mourad under workshopen STED som ble holdt på Bastøy i oktober 2019 i regi av Preus museum. Under workshopen ble det fokusert på at Mourad og de syv andre innsatte som deltok skulle få utrykke seg fritt gjennom fotografi og tekst. Bildene og tekstene som ble produsert under workshopen er produsert og valgt ut i fellesskap med deltakerne og er på den måten blitt historier av, ikke om, de åtte menneskene som deltok i workshopen.

Bastøy er et åpent fengsel som drives som et lite lokalsamfunn som er avhengig av at de innsatte bidrar til å opprettholde driften. Dette innebærer at de som bor på øya får mye tillit og ansvar, noe som gjør at de hever blikket og føler seg mindre isolert også fra samfunnet rundt, eller som Mourad skrev; «Her er ting basert på tillit mellom mennesker og ikke regler. Det synes jeg er en fantastisk ting.»

Det at man på Bastøy på mange måter føler seg nærmere friheten har naturlig nok også preget bildene og tekstene som ble produsert under workshopen. De uttrykker nemlig ikke bare frustrasjon, håpløshet og en dyp følelse av å være mennesker som har blitt utslettet, men også glede, takknemlighet og håp om at verden enda kan nås.

Søndag 28. juni klokken 14.00 åpner vi endelig utendørsutstillingen STED – Bastøy fengsel utenfor Preus museum på Karljohansvern. Her kan du se flere av Mourads bilder og tekster sammen med bildene og tekstene til de andre som deltok i workshopen.