Uke 39 - 2022

Hjemkomsten

Irina Werning, fra serien Tam’s comeback, 2022. Preus museums samling. Prosjektet er støttet av Pulitzer Center, og fikk førsteplass under Fotografiets dag 2022.

Hjemkomsten

Hvordan er det å komme tilbake til småbyen du vokste opp i, når du endelig har funnet deg selv? I serien «Tam’s Comeback» får vi se hva som skjer når den ikke-binære danseren Tam, som til daglig bor i Argentina, for første gang reiser hjem til småbyen hen kommer fra i Bolivia, går ut på gata og møter folk der.
Fotografen stiller spørsmål ved hvorfor transpersoner som regel er fotografert inne i private rom. I bildene møter vi Tam som både opptrer foran kameraet, og som også opptrer for menneskene i hjembyen etter å ha reist tilbake som en ny versjon av seg selv.

Kontrastene mellom Tam og det tradisjonelle bolivianske småbylivet er store, noe som gjør at bildene blir en perfekt inngang til å tenke over at trass i at det kan være en kamp mot konservative verdier så handler jo det å være skeiv mest av alt bare om å ville være det mennesket man er.

På bildet kysser Tam sin polyamorøse partner Widad på markedet. Noen er nysgjerrige, andre blir sinte og sier at de kommer til å bli straffet av Gud. Tam sier: «I en perfekt verden burde det ikke være noe problem å vise kjærlighet på gata, men det er det fortsatt. burde ikke være et problem i min ideelle verden, men det er det fortsatt.»

Hele serien kan du se i Oslo på fotofestivalen Oslo Negativ som holder åpent denne helga og to helger framover!