Uke 17 - 2017

Glasstaket

Hedevig Anker og Marte Aas, Group portrait 2007 (Norwegian Female Photo Artists), tilhører Preus museums samling.  
Fra venstre: Line Fasteraune, Anne Lise Stenseth, Anne-Grethe Thoresen, Tinna Lúdvíksdóttir, Katja Høst, Ane Hjort Guttu, Andrea Lange, Lene Ask, Thera Mjaaland, Jenny Rydhagen, Verena Winkelmann, Guri Dahl, Una Line Ree Hunderi. 

Glasstaket

Hvem er synlig og hvem er det ikke? Har du noen gang hørt om glasstaket? Det er et begrep som brukes om kvinners stilling i samfunnslivet – i et likestilt samfunn har man tilsynelatende alle muligheter, likevel kan man bli stående og stange mot et glasstak som ikke synes, men som like fullt er vanskelig å trenge gjennom. Særlig blir metaforen brukt i arbeidslivet, som et bilde på at kvinner hindres i å nå helt opp i eliten.  

Dette gruppeportrettet er en del av en serie på tre fotografier av norske, kvinnelige fotokunstnere. Kvinnelige kunstnere opplever ofte at de er lite synlige i samtidskunstlandskapet, der menn er overrepresentert i kommersielle gallerier, i statlige kunstsamlinger og på store biennaler og utstillinger. Som kunstnerne selv sier: Kan det å dokumentere identitetene våre også være med på å understreke betydningen av at arbeidet vårt, både politisk og historisk?  

Alle de tre gruppeportrettene i serien kan studeres i utstillingen "The Young Lions" på Preus museum. Portrettene er fotografert i et atelier med overlys, det vil si lys som slipper inn gjennom et glasstak. Lyset ser vi faller over hodene på kvinnene til høyre i bildet.