Uke 47 - 2021

Fri feiring

© Mimsy Møller, Kim Friele og Wenche Lowzow inngikk partnerskap 6. august 1993. Preus museums samling

Fri feiring

I dette ukens bilde minnes vi den viktigste forkjemperen for skeives rettigheter i Norge, Kim Friele (1935-2021). Hun var sentral i kampen for å fjerne paragrafen som kriminaliserte homofili i Norge i 1972 og hadde i flere år verv i Det Norske Forbundet av 1948 senere kjent som FRI, først som formann og deretter som generalsekretær. 

 

Kim Friele og Wenche Lowzow var blant de første som inngikk partnerskap i landet, den 6. august 1993. I dette bildet er vi vitne til feiringen utenfor Oslo Rådhus etter seremonien. Bildet kan på mange måter vekke assosiasjoner til bildet av Kong Olav etter frigjøringen av Norge. Her er det er en annen type frihet som står i sentrum.  Bildet oser av glede, oppstandelse, oppmerksomhet og nyhetskarakter. Alle kameralinsene rettet mot paret, arkitekturens runde omkransning gir bildet en sirkulær komposisjon. Svanene i fontenen speiler Friele og Lowzow, samtidig som rallarhatten, bunader og fele, plasserer hendelsen i det norske landskapet.

 

Bildet er tatt av pressefotografen Mimsy Møller som i en årrekke har jobbet for Arbeiderbladet, som senere fikk navnet Dagsavisen. Hun har tatt en mengde bilder for avisen og arkivet er det største i knyttet til en fotograf i avisen. De siste årene har hun dessuten vært avisens eneste fotograf. Bildet finner du for tiden utstilt på Preus museum i utstillingen Fotografen - kunst, håndverk og automatisering

 

Ukens bilde