Uke 7 - 2021

En samler i bredden

Leif Preus, Selvportrett fotografert med Suttons panoramakamera, 1974. Preus museums samling

En samler i bredden

Et helt spesielt kamera kommer for salg på Christies auksjonshus i London i 1974. Suttons vannlinsekamera finnes bare i to kjente eksemplarer (to til vil dukke opp på auksjon i løpet av året), og er verdens første panoramakamera.

 

Gründeren, forretningsmannen, fotografen og samleren Leif Preus (1928-2013) har pengene, og vet at hvis han legger inn et så høyt bud at han rister av seg andre kjøpere, vil det skape fotohistorie, og også skape seg et navn det er verdt å merke seg i auksjonsverdenen. "Når dette blir kjent, vil alle som har noe å selge komme til meg først", sier Preus. Auksjonen i London foregår uten Leif Preus til stede, men siste bud tilfaller ham og setter prisrekord. Kameraet ender i Horten, og fører til nye kontakter og henvendelser fra samlere, redaktører av fototidsskrifter og bøker, invitasjoner til konferanser og først og fremst tilbud om kjøp.

 

Torsdag 18. februar åpnet et lite rom på Preus museum, tilegnet samleren og grunnleggeren Leif Preus. Legg gjerne helgeturen til museet for å se kameraet og andre eksempler på Preus samlervirksomhet!

Sofavisningen med åpningen sammen med Helge Preus kan du se her