Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Formidling og grupper Path arrow Ukens bilde Path arrow En fotograf som hjalp til med å redde 8 millioner menneskeliv

Uke 48 - 2017

En fotograf som hjalp til med å redde 8 millioner menneskeliv

Gideon Mendel, Nomphilo stays warm by the fire, surrounded by her children and other relatives, 2005 

En fotograf som hjalp til med å redde 8 millioner menneskeliv

Dette er historien om Nomphilo Mazuza, en 27 år gammel Sørafrikansk kvinne. Hun begynte på antiretroviral behandling da hun var nær døden og kroppen hennes var avmagret på en måte som er typisk for de siste stadiene av AIDS. HIV-behandlingen var ikke sponset av Sør-Afrika, for de mente HIV-smittede ikke var disiplinerte nok til å ta medisinene sine og ville ikke betale regningen. Isteden er det fotografen Gideon Mendel som sammen med organisasjonen UNAIDS som finansierer behandlingen. Historien om Nomphilo Mazuza slutter ikke her. Under en periode på flere år følger fotografen henne og dokumenterer hvordan hun blir friskere, i stand til å ta vare på seg selv og etter hvert blir friskmeldt og får jobb og utdannelse.

Historien om Nomphilo Mazuza kan du se i utstillingen Bending the Frame på Preus museum og historien inngår i Gideon Mendels prosjekt We Are Living Here som er et langsiktig prosjekt om effektiviteten av HIV-behandling i Sør-Afrika. Målet med prosjektet var å undersøke, på et veldig personlig plan, betydningen av tilgang til behandling gjennom dens påvirkning over tid. Mendels dokumentasjon av HIV-behandlinger i Sør-Afrika, inkludert den om distribusjon av antiretrovirale legemidler, har vært avgjørende for offentlig støtte til slike prosjekter. Annemarie Hou, kommunikasjonsdirektør ved UNAIDS, kommenterte virkningen av Mendels arbeid slik: Jeg tror det ikke ville være for dristig å si at hans arbeid hjalp oss med å nå de 8 millioner mennesker som behandles i dag.»