Uke 47 - 2020

Dressed to impress

Berg og Høeg, Marie Høeg og bror, ca. 1895-1903. Preus museums samling. 

Dressed to impress

De siste årene har Transgender Day of Remembrance blitt markert den 20. november for å rette oppmerksomheten mot og bevisstheten rundt transkjønnedes liv, og for å minnes de som er ofre for transfobisk vold. I år ble den første norske digitale utgaven av uken markert på Facebook og Instagram.

Noen bilder kan flere år etterpå fremstå aktuelle og viktige. Dette bildet tatt av Marie Høeg og Bolette Berg for over hundre år siden viser Høeg i tidens herreklær og broren hennes i kjole. Marie Høeg og Bolette Berg etablerte i 1895 fotostudioet Berg & Høeg i Horten, hvor de tok portretter og prospekter av Horten og omegn. Horten var marinebase med hovedverft for Den norske marine og hadde stor gjennomtrekk av mennesker som hadde behov for tradisjonelle portretter til fest og erindring. Et godt marked for de to fotografene.

I Preus museums samling er det 440 glassnegativer etter Berg & Høeg. Blant eskene også en som var merket «privat». Det er ikke uvanlig at fotografer også har private fotografier i sitt arkiv. Men dette er ikke vanlige minnebilder. Disse bildene forteller oss at de to fotografene og spesielt Marie Høeg testet ut ulike kjønnsroller. I 2020 er disse bildene en del av offentligheten og kan fra sin egen tid peke mot en fremtid hvor det er greit å være den du er både privat og offentlig.

Bildet henger nå som en del av utstillingen Portrett av vår tid, og viser til spennet i det fotografiske portrettet den gang og nå. Det finnes også en «life-size» versjon der du selv kan ta plassen til Marie og bror.