Uke 9 - 2019

Dobbeltsyn

Underwood & Underwood, Looking down the deep, still Naerofjord, from near Gudvangen, 1905. 

Dobbeltsyn

Det er ganske enkelt, men like fullt veldig fascinerende at et flatt fotografi kan oppleves tredimensjonalt. Avstanden mellom øynene våre gjør at de ser verden litt ulikt, de to bildene smeltes sammen slik at vi kan se dybde. Prinsippet var kjent allerede i antikken, men å lage tredimensjonale bilder oppsto mye senere.

Da Dronning Victoria erklærte at hun ble henrykt over en utstilling med stereobilder i 1851, satte hun fyr på et marked for seere og apparater. Snart hadde millioner av husholdninger verden over kjøpt inn en stereobetrakter, og produksjon av stereobilder ble en verdensindustri.

Underwood & Underwood var den største produsenten, med over en million bilder i året. Ved å kjøpe stereobilder fra fjerne verdensdeler, kunne man nesten få følelsen av å være der selv. Her har de vært i vakre Nærøfjord ved Gudvangen. Hvis du vil prøve å få opplevelsen av 3D uten en spesiell betrakter, kan du teste dette: Hold bildene tett opp til øynene uten å fokusere. Før bildene bort fra øynene, ca 10 cm. På denne avstanden ser hvert øye begge bildene, slik at du totalt ser fire bilder, hvorav de to midterste smelter
sammen til ett. Beveg bildene ytterligere fra deg til du klarer å fokusere skarpt. Om du lykkes, så vil du se at det midterste bildet er tredimensjonalt!

Får du det ikke til, kan du se bilder gjennom stereobetraktere på Preus museum.