Uke 35 - 2019

Den røde tråden

CHECKMATE. Checks cleverly placed…, London, England 1943 by Lee Miller. © Lee Miller Archives England 2018. All Rights Reserved. www.leemiller.co.uk

Den røde tråden

De som har sett en del bilder av Lee Miller, vet at hun var en mester i å komponere bildene sine i svart/hvitt, om det var motebilder, solariserte portretter eller dokumentasjon av krigens redsler.

Miller var uredd i hele sin gjerning, også når det gjaldt å eksperimentere. Hun utforsket også fargefotografi på 1930-tallet da dette fortsatt var en veldig sjelden prosess. Fargefilmen var et nytt og spennende produkt, og vanskelig å fremkalle. På 40-tallet brukte Lee innimellom farger i sine motebilder, som vi ser her med «Checkmate» fra oktoberutgaven av britisk Vogue i 1943.

Komposisjonen er intelligent. Den dype røde fargen popper fram fra den mørke bakgrunnen. Rødfargen er den røde tråden i bildet: Kåpen, hatten, knappene og den røde leppestiften. Så er det blåfargen i kåpeforet og modellens genser som står så vakkert mot det røde. Og til sist – sjokket med de gule hanskene.

Vi er inne i nest siste uke av utstillingen Lee Miller – War and Fashion. Dette fargebildet kan du studere i kjempeutgave, sammen med de andre av Millers motebilder.