Uke 19 - 2017

Blåmann

Fin Serck-Hanssen, Fra serien 10 blå menn, 1985. Tilhører Preus museums samling

Blåmann

Fin Serck-Hanssens fotografi fra serien 10 blå menn symboliserer fotografiets reise fra en marginalisert posisjon til å bli en integrert del av den offentlige kunstscenen.

Mannen i lær var et av flere bilder som første gang ble vist på Café de Stijl i Oslo i 1985. Det var Fin Serck-Hanssens første utstilling i Oslo etter at han hadde studert foto i England. I England hadde han kommet inn i homomiljøet via omveier. Han hadde en stor musikkinteresse, som først trakk ham inn i subkulturelle miljøer, og der ifra videre inn i homomiljøet. Kulturelt sett var Serck-Hanssen mer inspirert av punkere og industriell musikk, enn av kommersiell homokultur.

Den opprinnelige kopien av fotografiet av mannen i gummidrakt ble forsøkt tiet i hjel i 1985, og det ble regnet som for drøyt, selv blant homsene selv. I 2004 ble fotografiet innlemmet i samlingen til Nasjonalmuseet for kunst gjennom oppkjøpet av Robert Meyer Collection, slik at det må er en del av den nasjonale kunstskatten. Fram til september i år kan du studere fotografiet i utstillingen The Young Lions på Preus museum.