Uke 35 - 2018

Avisguttene

Lewis Wickes Hine (1874-1940), Gruppeportrett av avisgutter i Hartford, Tennessee, 1909. Tilhører Preus museums samling.

Avisguttene

Denne uken var det skolestart for mange spente barn. For noen var det første gang inn i skolens rekker, for andre var det å starte opp igjen etter en varm og lang sommerferie. Kanskje var det godt å komme i gang og se venner igjen? Kanskje syntes noen at ferien kunne vært enda litt lenger? Uansett er vi heldige her til lands som mulighet, rett og plikt til skole.

Dette gruppeportrettet av en gjeng smågutter kan kanskje se ut som et skoleportrett med en lærerinne i midten. Men det er det ikke. Det er et portrett av avisgutter på 10 år, som selger aviser i Hartford Tennesse. Hver søndag arrangerte Miss Mary Graham Jones, damen i midten på bildet, en samling og fest for de unge arbeiderne. Fotografen bak bildet er Lewis Wickes Hine (1874-1940) som brukte fotografiet bevisst for å rette søkelyset på arbeiderklassens vanskelige kår. Han hadde studert sosiologi og begynte å fotografere da han var med i et prosjekt hvor han fotograferte immigranter da de ankom Ellis Island i New York.

Fra og med 1908 begynte Hines å fotografere for National Child Labor Commitee (NCLC) som jobbet for å få slutt på barnearbeid. Dette bildet tatt i 1909 er ett av flere av barn i arbeid og av barn som selger aviser i byer. Fortsatt har verden et stort problem med barnearbeid, og selv om utdanning er en menneskerett er det rundt 57 millioner som ikke får gå på skole. Utdanning gir muligheter ut av fattigdom og gjør det mulig å delta i samfunnet økonomisk, sosialt og politisk. En deltakelse vi alle er avhengig av.