Sittende budbringer

Sittende budbringer

© Mickan Palmquist, “15-åriga Greta Thunberg skolstrejkar utanför riksdagen för klimatets skull. Där tänker hon sitta varje dag på skoltid fram till valet.” Stockholm, 21.08.2018 DN / TT / NTB Scanpix

Et skilt, en jente, en skolesekk, foran en murbygning. Et trivielt motiv eller ikonisk bilde? Bildet forteller oss noe om en spesiell hendelse i historie; starten på en bevegelse. Hva kan vi lese ut av bildet vi har foran oss?

 

Greta Thunberg sitter foran den svenske riksdagen, på bakken ved den massive bygningen i stein hvor makta befinner seg. Ved siden av henne ser vi antydning til en skulder. Hun selv er fargerikt kledd og sekken hennes hviler inntil beinet. Den lilla sekken som ser ut til å være full av mulige skolebøker, sier oss noe sentralt om situasjonen hun er i, hun skulle gått på skolen men velger å streike istedenfor, og teksten på skiltet i bildet gir oss i klartekst informasjon om hva alt dette dreier seg om.

 

Thunberg gjorde et smart trekk og benyttet seg av makta til ungdommen; muligheten for å droppe skolen for å gi politikerne et klart budskap: at vi nå befinner oss i en klimakrise og at noe må gjøres med en gang! Den 20. august 2018 startet streiken som var tenkt å fortsette frem til valget i september samme året. Dagen etter går fotografen Mickan Palmquist dit og tar dette bildet, et bilde som vi i 2020 kan se tilbake på og se på som ikonisk.

 

For dette bildet viser en person som har fått mengder av skolebarn til å rope høyt og engasjere seg, verdens statsledere har måttet svare for seg og i 2019 har hun mottatt en rekke priser, blitt kåret til årets navn av Time magasin, nominert til Nobels fredspris og har krysset Atlanteren i en seilbåt. Den gang bildet ble tatt, lå alt dette i fremtiden, mens i dag kan vi fylle alle disse fortellingene i lesingen av bildet med våre ulike tolkninger.

Bildet kan du nå se stilt ut på Preus museums lille utstilling: Ikoniske bilder.