Ikonspion

Ikonspion

Politiets overvåkningstjeneste, Arne Treholt, Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin fotografert i Wien 20. august 1983 / PST / SCANPIX. 

Ikon er gresk for «bilde», brukt i den ortodokse kirken som stedfortredende for det hellige. I dag bruker vi begrepet om et visuelt sterkt bilde fra en spesiell hendelse, et bilde så uforglemmelig at det står igjen som stedfortredende for vår opplevelse av hendelsen.
For de som var til stede i verden i 1984, er dette et bilde som forteller en hel historie ved å bare kaste et blikk på det. En sjokkbølge gikk gjennom landet da Arne Treholt ble arrestert for spionasje 20. januar for 36 år siden. Et kornete bilde av ham sammen med Gennadij Titov og Aleksandr Lopatin ble brukt som et avgjørende bildebevis, trykket i aviser igjen og igjen.
Spanere fra POT hadde leid en folkevognbuss de skulle fotografere møtet mellom Treholt og KGB-mennene. Det var 30 grader i lufta og mye varmere inni bussen. Arne Gunnar Solemsjø, fotografen fra Overvåkingspolitiet, forteller: "Det var ren tortur å sitte baki bilen. Det er derfor bildene ble litt diffuse. Det dugget på innsiden av alle vinduene".
Har du fulgt med på NRKs podcastserie «Spionen Treholt»? Bildet, som er en del av Norgeshistorien, kan du nå betrakte nøyere i utendørsutstillingen "Ikoniske bilder" utenfor Preus museum