Den lille mannen

Den lille mannen

© Jeff Widener, Tank Man, 1989. AP / NTB Scanpix

Morgenen den 5. juni 1989 står fotografen Jeff Widener på hotellbalkongen og ser utover Tiananmen-plassen, bedre kjent som Den himmelske freds plass. Det er dagen etter massakren på plassen, der kinesiske myndigheter har skutt ned et seks uker langt studentopprør for oppmykning og demokrati. Widener har blitt utsendt av Associated Press for å fotografere følgene. Han ser at tanks begynner å rulle ut på plassen, og han løfter opp kameraet i det en mann med handleposer stiller seg opp foran krigsmaskinene, mens mannen veiver på armene og nekter å flytte seg.

 

Tanksen prøver å kjøre rundt mannen, men han flytter seg foran den. Widener regnet med at mannen ville bli drept, men ingen skudd ble fyrt av, annet enn fra kameraene på balkongen. Til slutt ble mannen vist bort fra plassen, men da hadde Widener allerede festet til film mannens enestående motstand. Widener var ikke den eneste som fotograferte, men bildet hans ble kabeloverført via APs nettverk og kom dermed på avisers førstesider verden over.

 

Vi kjenner han som Tank Man, og han ble en global helt. Fortsatt er han uidentifisert, noe som gjør ham enda mer universell; et symbol på motstand mot urettferdige regimer overalt.

 

Bildet kan du se på Preus museums utendørsutstilling «Ikoniske bilder» fra 17. juni