Den blå klinkekula

Den blå klinkekula

Ukjent Fotograf/NASA, The Blue Marble — Earth as seen by Apollo 17 in 1972. Tilhører Preus museums samling

Bildet er tatt 7. desember 1972 og er et av verdens mest distribuerte fotografier! Apollo 17 var på vei tilbake til Jorda etter det aller siste bemannede besøket på Månen (fotsporene finnes der enda). Bildet er et av få som viser en fullt opplyst jordklode, siden astronautene hadde Sola i ryggen. For astronautene hadde Jorda størrelsen og utseendet til en klinkekule, og bildet har blitt hetende "The Blue Marble" - den blå klinkekula.

 

Da astronautene så Jorda og fotograferte den, var sydpolen på toppen av bildet. For at det skulle passe med vårt tradisjonelle bilde av Jorda, løste man det enkelt med å snu bildet så Sydpolen vendte nedover. Men det er en påminnelse om at det egentlig ikke finnes noe opp eller ned, og at vi svever rundt i et univers uten noe senter. De som hadde definisjonsmakten, definerte en gang nord som øverst og sør som nederst, og siden har det blitt en "sannhet". Men står du på Sydpolen, vil du fremdeles ha hodet oppover.

 

Etter dette har ingen mennesker vært langt nok fra Jorda til å kunne ta et bilde av hele kloden, men lignende bilder har blitt tatt fra ubemannede romsonder. Fotografiet har blitt tolket som et bilde på Jordas sårbarhet og isolasjon i det uendelige Universet, og også et bilde på at dette er den kloden vi har til rådighet. La oss ta godt vare på den!