Bakerst i bussen

Bakerst i bussen

United Press International, Rosa Parks på en Montgomery-buss i 1956, The Granger Collection/ NTB Scanpix

Foran i en buss sitter en kvinne, ansiktet hennes vender mot vinduet til venstre, hun er fortapt i sine egne tanker idet hun ser på landskapet utenfor i Montgomery, Alabama. Bildet er kjent for mange, og representerer starten på borgerrettsbevegelsen i USA. Kvinnen på bildet er Rosa Parks. På vei hjem fra jobb nektet hun å flytte seg for at en hvit busspassasjer skulle få sitte. I første omgang endte det med arrestasjon av Parks. I neste omgang endte det med en bussboikott som etter 381 dager til fots skulle få segregeringen av bussene i Montgomery kjent ulovlige i høyesterett.

Bak Rosa Parks sitter en hvit mann, ansiktsuttrykket kan kanskje tolkes som bistert eller hardt? I hvert fall når vi leser i bildet at Rosa Parks har nektet han plassen sin. I virkeligheten er bildet tatt et år etter hendelsen, dagen etter rettskjennelsen. Bildet er 100% iscenesatt, og det hvite mannen er plassert bak Parks for å øke dramaturgien i bildet. I virkeligheten er han ikke en hvit rasist, men journalisten Nicholas C. Chriss som stilte opp for at fotografen skulle få et bedre bilde.

På bildet er de to de eneste synlige menneskene i bussen, det er som de er i hver sin verden der blikkene deres vender i motsatte retninger, noen centimeter og flere universer fra hverandre.