iPhonography

Venstre: iPhone 4s med insight kamera Høyre: Ida Skivenes, Lovebirds, 2013

Instagram

©Ida Skivenes/idafrosk, Lovebirds, 2013

iPhone 4s

iPhone 4s med iSight-kamera

iPhonography

Mobilkameraene har gjort fotograferingen tilgjengelig, alltid tilstedeværende - og flyktig.

Instagram

Instagram er et gratis fotodelingstjeneste og sosialt nettverk som ble lansert i oktober 2010.

Brukerne tar et bilde, legger eventuelt til enkle effekter ved hjelp av ulike filtre som etteraper ulike fotohistoriske stiler, og deretter dele det med andre Instagrambrukere som er koblet til det sosiale nettverket. Instagram har i dag 150 millioner registrerte brukere. Et særtrekk er at det begrenser bilder til en kvadratisk form (fra august 2015 er det lov med landskapsformat), ligner Kodak Instamatic- og Polaroid-bilder, i motsetning til 4:3 og 16:9 formatet vanligvis brukt av kameraer i mobile enheter.

Det er mange måter å feire Munch på. Ida Skivenes, kanskje bedre kjent under brukernavnet idafroskblant Instagrambrukere, feirer ham med en blings! Instagram er en sosial bildedelingstjeneste der man legger ut bilder via smarttelefon. Ida er en av Norges mest kjente Instagrammere, med over 130 000 følgere fra hele verden. Ida har hatt fotografering som hobby i over 10 år. Hun forteller at det enkle oppsettet til Instagram gjør at det er bildene som er i fokus. I tillegg kommer det umiddelbare tilbakemeldinger på det man gjør. Dermed blir man del av et fellesskap som tar del i det som legges ut.

Hun var også en av tolv festivalutstillere som stilte ut sine Instagrambilder på Fotografiets dag 2013, der Idas spesialitet var matkunst. Hun leker med maten, og gir maten en ekstra dimensjon ved å forme den til små bilder. Matkunst er en forgjengelig kunstform, og fotograferingen blir derfor helt essensiell. Slik kan både hun selv og mange andre ta del i den lenge etter at maten er spist. For spist, det blir den!  

iPhone 4s

Den smarte telefonen

I et digitalkamera er det bildefangstbrikken fanger opp lyset som kommer gjennom objektivet. Dette erstatter filmen i analoge kameraer. Jo større denne brikken er, jo bedre detaljnivå. Objektivet sørger for å slippe inn lys, og gode objektiver har linser som ikke fjerner detaljer og som kan zoome uten kvalitetstap. Jo mer lys, jo bedre. Mye lys krever størrelse. Dette gjelder både fot analoge og digitale kameraer.

I en smarttelefon som iPhone er det ikke plass til en skikkelig bildefangstbrikke. Telefonen har heller ikke et objektiv som kan slippe inn mye lys. Som Kodaks tidligste kameraer [link] har smarttelefoner fast objektiv (iPhone 4s med en blenderåpning på ƒ/2,4), dermed kan man ikke kontrollere bevegelse og dybdeskarphet gjennom innstilling av lukkertid og blenderåpning. 

Kameramobilenes store fordel er at de er lett tilgjengelige, at de har skjermer, apper (programmer) og internettforbindelse. Tilgjengeligheten, at kameraet finnes i lomma, har gjort at bruken av bilder tatt med mobilkamera har eksplodert de siste årene. På skjermen ser man bildet, og man trykker for å fokusere. Ved hjelp av apper kan man legge på ulike filtre og redigere bildene. Med internettforbindelse kan man umiddelbart dele bildene med resten av verden gjennom sosiale medier som Instagram, Facebook og Flickr. [link til våre sider?] Mennesker som aldri har møtt hverandre, på ulike steder på jordkloden, men med de samme interessene, kan kommentere og like. 

En oppfordring til slutt: Vil du ta vare på dine digitale bilder, ikke stol på digital lagring. Rydd i bildene på maskinen og telefonen, og lag utskrifter (gjerne hos en fotobutikk) av de viktigste bildene dine, og del dem med andre, fysisk. Du vil ikke angre! 

Venstre: iPhone 4s med insight kamera Høyre: Ida Skivenes, Lovebirds, 2013

©Ida Skivenes/idafrosk, Lovebirds, 2013

iPhone 4s med iSight-kamera