KAMERA - FOTOGRAFI - KAMERA

Fotografien er et stort felt som omfavner både estetikk og teknikk. For noen er det utstyret og fasinasjonen ved teknikken som er det viktigste, mens for andre er det det å skape bilder eller dokumentere det som skjer i verden der ute.

En ting er sikkert, det er utstyret dvs kameraet, linsen og kjemien, men også filmen og papiret, som gir rammen for hva som er mulig for fotografen å gjøre. Samtidig vil en god fotograf på forhånd vite hvilke bilder han vil ta og velge utstyr deretter. Valg av utstyr handler både om hva fotografiene skal være eller brukes til, men like mye handler det om fotografens personlighet, hans eller hennes temperament og kreativitet.
Dette er altså en introduksjon til fotografiets historie gjennom relasjonen mellom kamera og bilde. I noen tilfeller er bildet tatt med kameraet, i andre er bildet tatt med et tilsvarende kamera.

Daguerreotypi

Daguerreotypiet var den første brukbare fotografiske prosessen. Franskmennene Louis Jacques-Mandé Daguerre og Nicéphore Niepce var oppfinnerne.

Visittkort

Ikke et helt vanlig portrett. Den franske fotografen Disdéri er antatt å ha oppfunnet carte de visite, eller visittkort portrett.

Stereofotografi

Bakgrunnen for moderne 3D ligger i en oppdagelse gjort for snart 200 år siden. I 1838 ble Charles Wheatstone den første som beskrev stereopsis/stereosyn, noe som gjorde ham i stand til å utvikle det første stereoskopet.

Bokskamera

Reklameparolen: «You press the button and we do the rest» forklarer hvorfor dette nye kameraet med film på rull ble oppstarten til minnebildeeksplosjonen.

Kamera på reise

Foldingkameraer var enkle å bruke og lette å ta med seg. Objektivet lå godt beskyttet når kameraet var sammenslått.

Rolleiflex - et av pressefotografens verktøy

Da det første Rolleiflexkameraet med toøyd speilrefleks ble introdusert i 1929, var det en sensasjon, og det ble raskt et populært kamera for proffe fotografer.

iPhonography

Mobilkameraene har gjort fotograferingen tilgjengelig, alltid tilstedeværende - og flyktig.