Week 24 - 2018

Gratishaugen

Lola Álvarez Bravo, Los gorrones (The Freeloaders) 1955/1992. Colección Abierta 

Gratishaugen

Er du en av de som sitter klistret til skjermen og får med deg alle kampene i fotball-VM? Eller går det deg kanskje hus forbi? Fan eller ikke fan, ballspill engasjerer folk i store deler av verden og mange typer mennesker. I dette bildet ser vi en gjeng med gutter som kikker både skøyeraktig og spent ned på hun som tar bildet; Lola Álvarez Bravo (1903-1993).

Fotografiet heter «Los gorrones/ The Freeloaders» eller hva ville kalt gratishaugen. Det er selvfølgelig noe annet som fenger guttene enn fotografen og den store hansken som en av gutta har på seg, antyder at det dreier seg om baseball.

I sommer viser vi to utstillinger med to meksikanske fotografer. Bravos bilder er fra et Mexico i vidt spenn. Hun var en del av Mexico Citys bohemske kunstverden og tok bilder av kjente personligheter på den tiden, blant annet Frida Kahlo. Samtidig var hun opptatt av dagliglivet i gatene og fotograferte mennesker mens de arbeider, leker eller hviler. Som denne gjengen med barn som sniker seg til å se en kamp.

Ballspill får noen til å trekke på skulderen, mens det for andre kan bety all verden og litt til. For dere som bryr dere, kos dere med fotball-VM og få med dere Mexicos kamp mot Tyskland søndag kveld!