Week 21 - 2016

Gitarkamerat

August Strindberg, Selvportrett med gitar, 1886. Tilhører Preus museums samling.

Gitarkamerat

August Strindberg var ikke bare forfatter, dramatiker og kunstner, han var også fotograf. Det var nysgjerrighet som startet interessen for fotografi som da var et forholdsvis ungt media. Han likte å eksperimentere blant annet med å iscenesette seg selv.

Om sine selvportrett sa Strindberg "Jag bryr mig inte om mitt utseende men jag önskar att folk skall kunna se min själ och den framkommer i dessa fotografier bättre än i andra."

Bildet er ett av rundt 60 fotografier som finnes bevart. Det er hentet fra bildeserien “Gersausviten“ som Strindberg tok høsten 1886 i Gersau i Sveits, dit han flyktet fra sine kritikere sammen med hustruen Siri von Essen og de tre barna Karin, Greta og Hans. I bildene opptrer han i forskjellige roller; som familiefar, forfatter, pedagog og musikant. Bildene er nøyaktig komponert med ham selv og hans intense nærvær i hovedrollen.

Fotografiet av August Strindberg finner du i Preus museums nye mini-utstilling Edvard Munch/Eksperimenter. Strindberg og Munch traff hverandre på 1890-tallet. Munch malte Strindbergs portrett og Strindberg beskylte Munch for mordforsøk, men det er en annen historie.