Week 13 - 2018

Å gå veien sammen

Alinka Echeverría, The Road to Tepeyac, 2010

Å gå veien sammen

I Norge forbinder vi ofte påsken med lange skiturer sammen med familien – det er i hvert fall glansbildet av den norske påsken, selv de fleste slett ikke drar til fjells. Men å dele familieopplevelser er noe mange ser fram til i feriene.

Dette bildet er hentet fra Alinka Echeverrías serie «The Road to Tepeyac» du hele påsken kan valfarte til Preus museum for å se. Serien viser pilegrimer på vei til Tepeyac-høyden i Mexico City, der de tilber avbildningen av Jomfruen av Guadalupe som henger inne i basilikaen på høyden. De troende opplever ikke bildet av henne som et bilde, men som en legemliggjørelse av Jomfruen. Hun er skytshelgenen til Mexico, og oppleves som en mamma. Hun finnes ikke bare som store bilder i fromme hjem, men også som tatoveringer, i taxier og busser, på restauranter og horehus. Hun beskytter alle.

Pilegrimene kan gå alene eller sammen med familie eller venner. På ryggen bærer de en avbildning av Jomfruen som de har med seg hjemmefra eller fra den lokale kirken. Det kan ha form som et maleri, en statue, eller som her, et tekstil. Veien opp til høyden er lang, og kan ta mange dager. Som alle som har vært på langtur vet, kan veien være lettere å gå når man deler den med noen.