Path arrow Explore the Museum Path arrow Library Path arrow Skatter fra bibliotekets samling

Skatter fra bibliotekets samling

Preus museums bibliotek inneholder mange bokskatter. Her finner du en presentasjon av et lite utvalg 

The Decisive Moment

Denne boken er svært betydningsfull i historien om fotobøker. Den er gitt ut av Henri Cartier-Bresson (1908-2004), en fotograf som er kjent for å vektlegge det avgjørende øyeblikket i fotografiet. Et øyeblikk som referer til det å fange en flyktig og spontan hendelse, og hvor bildet blir stående igjen et som uttrykk for hendelsen selv. Tegningen på forsiden er laget av franske kunstmaleren Henri Matisse(1869-1954)

I 1952 gav Cartier-Bresson ut boken Images à la sauvette som kan oversettes med stjålne bilder, mens den engelske utgaven fikk tittelen; the Decisive Moment. Boken inneholder en portfolio med 126 bilder og med et filosofisk essay skrevet av Cartier-Bresson selv. Det som er så fint med fotobøker er at du i møte med de kan få en liten intim kunstopplevelse. Du kan selv velge hvilket bilde du vil se først, starter du bakerst i boken, eller bare blar du opp i midten eller den siden som først faller opp? Hvilket bilde blir du «stående» ved å dvele? Hvilket øyeblikk fanger din interesse?

Akkurat vår bok er litt slitt i smussomslaget, den har noen flekker på fremsiden og revet i ryggen, men ellers i svært god stand. Den står veloppbevart i et glasskap, men vi har en nyere utgave til å se på når man vil finne sitt øyeblikk.

Foto: Ana Gonçalves/Preus museum