Path arrow Explore the Museum Path arrow Calendar Path arrow Sofavisning: Samleren Leif Preus

Sofavisning: Samleren Leif Preus

Preus museums grunnlegger Leif Preus (1928-2013) var en entusiastisk samler og formidler av fotohistorie, i tillegg til å være fotograf, gründer og arbeidsgiver. Kurator Hege Oulie tar oss med bak kulissene og inn i arkivet for å lete etter sporene etter Leif Preus. Bak kamera: Ingri Østerholt.

Sofavisningen sendes direkte på Facebook, men blir liggende på vår Facebookside i etterkant, så du kan se den fra sofaen din når du vil! 
Det er også mulig å stille spørsmål underveis i sendingen. 

Leif Preus, selvportrett fotografert med Suttons vannlinsekamera, 1974. Preus museums samling

Leif Preus (1928 – 2013) var gründer, forretningsmann, fotograf, samler og entusiastisk formidler av fotohistorie. Kanskje er du gammel nok til at du har sendt filmruller i en rød pose til fremkalling hos Preus Foto AS? Eller kanskje har du til og med jobbet på fotolaben i Elgstien i Horten?

Etter åtte år i Marinen startet Preus sin egen fotoforretning i 1956. Bedriften vokste etter hvert til å bli Norges største fotobedrift, med et ledende fotolaboratorium og en butikkjede. Preus innså raskt at han var avhengig av at hans ansatte hadde kunnskap om det de drev med, og jobbet målbevisst for å bygge opp et fotomuseum. Det store overskuddet til Preus Foto AS gjorde at Preus kunne gjøre en rekke spektakulære oppkjøp på 1970- og -80-tallet. Han ble en slags kjendis i markedet for sjeldne kameraer, vintage fotografier og unike fotobøker.

Samlingen ble grunnstammen i Preus fotomuseum som han åpnet i 1976, i Langgata i Horten, etter at fotolaboratoriet vokste seg ut av huset og flyttet til nye lokaler i Elgstien. Året etter åpningen ble museet, sammen med åtte andre museer i verden, innstilt til «European Museum of the Year Award». I 1995 ble samlingen kjøpt opp av staten og den dannet fundamentet for Norsk museum for fotografi – Preus fotomuseum. Samlingen ble flyttet fra Langgata til Karljohansvern i 1998, og det nye, nasjonale fotomuseet kunne ønske velkommen i ombygde lokaler i fjerde etasje på Karljohansvern i Horten, 26. mai 2001. Museet fikk sitt nåværende navn Preus museum i 2005.

Foto: Leif Preus, selvportrett med Suttons panoramakamera, 1974. Preus museums samling

NMFF.004658 (2)

Preus foto

Etter åtte år i Marinen startet Preus sin egen fotoforretning i 1956.

NMFF.004021 (2)

Bedriften vokste etter hvert til å bli Norges største fotobedrift, med et ledende fotolaboratorium og en butikkjede.

NMFF.004019 (4)

Samlingen ble grunnstammen i Preus fotomuseum som han åpnet i 1976, i Langgata i Horten, etter at fotolaboratoriet vokste seg ut av huset og flyttet til nye lokaler i Elgstien.

NMFF.005042.002 (2)