Week 12 - 2015

 Watkins vannspeil

Carleton E. Watkins, Mirror Lake, 1861. Tilhører Preus museums samling.

Watkins vannspeil

Et mektig fjell speiler seg i en stille innsjø. Komposisjonen er nærmest perfekt symmetrisk, det er bare en kvist som stikker inn i høyre forgrunn som forstyrrer balansen og som samtidig gir bildet et tredimensjonalt preg. Kvisten hjelper oss også med å skille forgrunn fra bakgrunn.

 

Det var ingen liten ekspedisjon Carleton E. Watkins (1829-1916) la ut på i 1861 for å fotografere Yosemite-dalen; han hadde med seg en mørkeromsvogn og 12 muldyr fullpakket med utstyr. Kameraet han brukte til de store bildene fotograferte på mammut-plater, det vil si store glassplater som målte 18x22 tommer, eller 45x56 cm.

 

Teknologi for å forstørre fotografier fra negativer ble ikke vanlig før førti år senere, på Watkins tid ble kopiene kontaktkopiert og dermed like store som negativene. For å få store bilder, måtte man altså fotografere på store plater og dertil ha et kamera som passet denne størrelsen. I tillegg arbeidet han med datidens teknologi som var våtplate på glass (kollodium), noe som krevde at fotografen hadde med seg alt som trengtes av mørkeromsutstyr.

 

Watkins er denne månedens fotograf på «Wall of Fame» inne i Preus museums jubileumsutstilling. Han var en pioner og en av de første til å fotografere Yosemite-dalen, og man kan si at naturvern og turisme begynner med blant andre han. De vakre landskapsbildene påvirket andre til å se verdien av den uberørte naturen, noe som medførte at kongressen erklærte Yosemite som nasjonalpark i 1872.  Fjellet på bildet, Mount Watkins, er oppkalt etter ham, og er i dag et yndet klatrested.