Week 38 - 2022

Vi har ryggen din

© Paulina Tamara, Riding Marie’s back, 2022. Fotomontasje basert på originalmateriale etter Berg & Høeg. Preus museums samling

Vi har ryggen din

Da Paulina Tamara fikk i oppdrag fra Preus museum om å gå inn i de private og smått ikoniske bildene etter Berg & Høeg, var det skummelt for begge parter. Hvordan skulle det løses? Paulina måtte bokstavelig talt tenke utenfor fotografiets ganske strenge rammer, og benytte seg av det skeive, både bokstavelig og i overført betydning.
Fotografene Bolette Berg og Marie Høeg var kjent som kvinnesaksaktivister i sin samtid, særlig Marie. Det er først de siste tretti årene de er blitt tolket inn i skeive sammenhenger. Vi har alle behov for historiske forbilder.

Paulina forteller selv at det hviler et tungt ansvar på skuldrene til vi som kommer etter. Skeive må stå i mange kamper, stå fram, komme ut, være tydelige forbilder for andre. Skeivt kulturår og en utvikling som noen ganger går baklengs, viser at skeive trenger allierte i majoritetsbefolkningen - oss alle. Hvis ikke blir det en veldig tung bør å bære alene.
Bildene til Paulina Tamara kan du se på muren utenfor Preus museum, og også i Oslo på fotofestivalen Oslo Negativ som åpner denne fredagen og har åpent fire helger framover!