Week 37 - 2018

Verdien i et tre

Carleton E. Watkins( 1829-1916), Grizzly Giant Mariposa Grove, Yosemite 1861, Preus museums samling

Verdien i et tre

Høsten er her og for mange betyr det at det er tid for å gå ut i skog og mark og nyte de fargene og varmen som henger igjen etter sommeren. Kanskje tar du et par bilder på din vei når barna leker i trærne, eller fra den vakre utsikten fra en liten høydetopp?

Det var et litt større fotoprosjekt og reise fotografen Carleton E. Watkins (1829-1916) startet på i 1861 da han dro til Yosemite og fotograferte den storslåtte naturen i området. Naturen bød på store innsjøer, ruvende fjellkjeder og enorme trær. Ypperlige fotomotiver og i bagasjen hadde Watkins rundt 30 store glassplatenegativer og 100 stereofotografier som skulle bli fysiske vitner om en perle i Sierra Nevada i California. Bildene fra turen var blant annet med på å påvirke kongressen i USA til å gjøre Yosemite til en nasjonalpark og i dag står den på Verdens kulturarvliste.

Dette fotografiet viser det berømte treet Grizzly Giant i Mariposa Grove. Treet er en severdighet og mammuttrær av denne typen kan bli eldgamle; utrolige 3800 år gamle, bli opp mot 80 meter høye og ha trestammer som er 8 til 10 meter tykke. Treet er notert som sterkt truet på verdens naturvernunions rødliste for trua arter og er også en art som har vanskelig for å spre seg.

Hvor mye verdi har et tre, en skog og naturen? Noen studier viser at det å være i naturen og i nærheten av trær skal være helsebringende. Det kan senke blodtrykket og redusere stress. De lærde strides om den direkte effekten, men mange av oss vil vel være enige om at det å komme seg ut i det grønne gjør godt i det minste der og da. Fotografier gir mulighet til å mimre om vellykkede og mindre vellykkede turer, mens noen blir ikoniske og lar oss se det praktfulle i naturen og dens verdi i seg selv.