Path arrow Discover the Exhibitions Path arrow Education Path arrow Image of the week Path arrow Truet ferieparadis i vannkanten

Week 39 - 2018

Truet ferieparadis i vannkanten

© Rune Eraker, Maldivene, 2011

© Rune Eraker, Maldivene, 2011: En kinesisk turist tester snorkling for første gang. Hun er med i et selskap på 25 personer som har blitt påspandert ferie fra sjefen som driver et tv-selskap i Beijing. Den store veksten i kinesisk økonomi har ført til en sterk økning av turister til Maldivene og til resten av verden.

Truet ferieparadis i vannkanten

Maldivene vil mange forbinde med vakre strender, turkist hav og bungalowhytter på stolper ute i vannet. Et sted mange drar på bryllupsferie, nyter livet, bader og koser seg. Dette bildet av den lille jenta med snorkelutstyr ligner litt på et slikt feriebilde. Men det er noe som er annerledes; det er sort hvitt, vi får ikke se de nydelige fargene fra landskapet, horisonten er litt på skrått. Hva er det fotografen vil fortelle oss?

I tillegg til å være et vakkert sted, er øyriket med de 1192 øyene også truet av vann fra isen som smelter et helt annet sted på kloden. På det høyeste er øyene bare 2 meter over havet og Maldivene har fått merket konsekvensene av klimaendringene. De er direkte truet av å forsvinne helt under vann. Den norske fotografen Rune Eraker var der i 2011 og har tatt bilder som forteller en annen historie enn den vi får presentert i et feriemagasin.

Halvparten av innbyggerne på Maldivene jobber i tjenesteyting og de er i stor grad avhengig av turistnæringen. For å komme seg til Maldivene må man som oftest reise med fly og et resultat av turismen er mye søppel som etterlates. Det er et paradoks at det som bidrar til manges livsgrunnlag, samtidig er det som truer øyenes eksistens overhodet. Myndigheten er seg bevisst problemet og har diskutert å kjøpe land i India eller Australia. De har til og med holdt pressekonferanse under vann med snorkelutstyr for å sette fokus på situasjonen.
I utstillingen Det blinde øye, som er en av to utstillinger som nå vises på Preus museum, kan du se dette fotografiet og flere andre som forteller oss noe om menneskene og stedene som er direkte truet av klimaforandringer.

Rune Eraker, Maldivene 2011