Week 17 - 2021

Taxien hjem

Foto: Kai. Fra workshopen STED i Bastøy fengsel, 2019. Preus museums samling

Taxien hjem

"Det er taxien hjem. Det betyr mye for alle. I uvær og solskinn kjører den alltid".

Det er jo andre som sitter ned og koser seg, det er jeg som lager kaffen, det er jeg som arbeider, det er jeg som er beredskap. Andre ganger, så kan jeg stå på dekket og se på solen gå ned, man får vannet i hodet.

Men samtidig er det stort. Jeg har jo den gule uniform. Vi vinker til dem fra den andre båten. Vi er to båtgutter, som viser hverandre respekt.»

Dette er et selvportrett, av Kai i baugen på båten. Hver dag stod han her, på jobb. Midtveis på fjorden hevet han hånden som en hilsen til styrmannen på den passerende ferja. Ved ankomst på kaia fikk han et glimt inn i livene til vanlige folk, der de var på vei til jobb om morgenen eller hjem til familien på ettermiddagen, med sine kaffekopper, mobiltelefoner og små ryggsekker. En annerledes verden enn hans egen. Snart snudde han skuta for å returnere – til Bastøy, fengselsøya i Oslofjorden. I 2019 holdt Preus museum en workshop på øya sammen med kunstner Tina Enghoff og fengselsprest Kamille Nygård. Resultatet av denne og flere andre workshoper kan du nå se på Preus museum i den nye utstillingen TID, STED, ROM.

– Bildet jeg har tatt, er et bilde som peker framover. Siden jeg har jobba på båten mens jeg har vært i fengsel har jeg stått mye i den baugen. Det ble et sted for å reflektere over livet og veien videre. Da jeg fikk oppgaven å ta et selvportrett på et sted som betydde noe spesielt for meg, måtte det bli her, sier Kai (46).