Week 13 - 2015

Stille stund i studio

Cecil Beaton, Still Life, 1930-50. Tilhører Preus museums samling.

Stille stund i studio

«Still Life» eller «stilleben» er et bilde av døde eller urørlige objekter satt sammen til en komposisjon. Ofte er det oppstillinger av hverdagslige gjenstander som kan være fra naturen, som blomster eller frukt, eller gjenstander som er menneskelaget, som vaser, glass eller mat. Ordet «stilleben» kommer fra tysk «still leben», som betyr stille liv. På fransk er betegnelsen nature morte - død natur. Det er en sjanger som har blitt brukt i kunsten helt siden oldtiden, og som hadde sin storhetstid i hollandsk malerkunst på 1500 -og 1600-tallet.

 

Fotografen Cecil Beaton (1904-1980) har tatt et stilleben i studioet sitt, der han har arrangert gjenstander og blomster med et kamera sentralt plassert i midten.

 

Cecil Beaton var en engelsk fotograf som var mest kjent for sine mote- og portrettfotografier. Men han arbeidet også som scenograf og som klesdesigner. I sitt stilleben viser han stor sikkerhet i måten han arrangerer gjenstander, og hvordan han skal skape harmoni og dybde i bildet. Lyssetting, former og linjer spiller en sentral rolle. Inspirasjonen og kunnskapen har han sikkert hentet fra sin erfaring med å arbeide med scenografi for film og teater.

 

Bildet finnes i Preus museums utstilling En fotohistorie dette året.