Week 37 - 2016

Stereosyn

Ukjent fotograf/Keystone View Co., Milking the goats, Hardanger Fjord, Norway, 1903. Tilhører Preus museums samling.

Stereosyn

Ser du dobbelt? Det du ser er to bilder av samme motiv fotografert med samme avstand som øynene våre, også kalt et stereofotografi. Når dette paret med bilder er montert på en papplate som her, og sett på gjennom en stereobetrakter, fremstår motivet som tredimensjonalt.

 

På 1860-tallet var verden rammet av stereofotografi-galskap. Motivtilfanget var stort, der bøker med reisebeskrivelser og tilhørende stereobilder var en fantastisk opplevelse. Store begivenheter og praktfulle bygg ble avfotografert og bildene solgt i store antall, i tillegg til aktbilder som hadde plass i hemmelige rom i spesialbygde kommoder beregnet til store stereosamlinger.

 

Motivene fra Norge var svært populære blant annet for norsk-amerikanere. Det skjer mye i bildet, og det er nok oppstilt selv om motivet skal forestille en dagligdags hendelse, nemlig melking av geiter. Kvinnen i forgrunnen inntar en positur som er uvanlig i portrettsammenheng, men helt normal i budeiesammenheng. Både geiter og folk i bakgrunnen titter nysgjerrig på fotografen, mens mannen til venstre nesten går i ett med steinveggen.

 

For at den tredimensjonale effekten skulle bli best mulig, var det viktig med full dybdeskarphet og flere holdepunkter i seg som kunne gi inntrykk av dybde; en gjenstand foran i motivet (budeie og geit), noe i midten (flere geiter) og noe lengst borte (husvegg).  Det skal være mulig å oppleve stereobilder som tredimensjonale uten bruk av en betrakter også, ved å skjele kraftig mens man prøver å få de to bildene til å smelte sammen til ett. Det krever litt øvelse, og muligens også enerom. 

Flere Ukens bilde