Week 28 - 2016

Sommer, sol og pin up

Diverse fotografer, Pin-up fotografier fra sigarettpakker, 1940-tallet. Tilhører Preus museums samling.

Sommer, sol og pin up

I sommerferien fotograferer de fleste mye og samler mengder med digitale fotominner. Senere vil kanskje noen av disse fotografiene være viktige kulturhistoriske kilder og brikker i historiefortellingen? På Preus museum har vi en allsidig samling fotografier og en liten samling av 100 små pin up-bilder av vakre filmstjerner, artister og showgirls forteller en del av kulturhistorien. 

På dagens sigarettpakker er vi vant til å se avskrekkende fotografier av hva røyking kan føre til. Men på 1940-tallet var det en helt annen type fotografi som kunne følge med den daglige pakken med nikotin; nemlig fotografier av vakre og berømte kvinner. Dette var en tid hvor røyking og og filmindustrien gikk hånd i hånd. Hollywoodstjerner ble betalt tusenvis av dollar for å røyke i filmer og stjerner som Marlene Dietrich, Bette Davis og Joan Crawford fikk alle utbetalt lønn fra de store tobakkselskapene. En annen måte å reklamere for røyk var selvfølgelig med fotografi. Det britiske selskapet Carreras Tobacco Company solgte sigarettpakker med små pin up- fotografier som du kunne samle på og legge i album som man fikk tak i ved sin nærmeste tobakkforhandler. Bildene var delt opp i ulike serier som hadde navn som Film Stars, Glamour Girls og Film and Stage beauties og var alle bilder av vakre kvinnelige Hollywoodstjerner, sangere og artister som blant annet Marlene Dietrich, Dorothy Lamour og Alice Faye. 

De fleste av bildene er ikke kreditert med en fotografs navn, men på noen av dem er det skrevet Murray Korman som var en amerikansk reklamefotograf kjent for sine bilder av filmstjerner og lettkledde Showgirls.