Week 10 - 2015

Skylagring for 100 år siden

Hill’s Cloud Camera, 1923 (foto: Helle K. Hagen/Preus museum)

Skylagring for 100 år siden

Kanskje lagrer du bildene dine i iCloud eller et annet skylagringssystem? I dag blir de aller fleste bildene tatt med en smarttelefon. Den kan brukes til det meste, til og med til å ringe med, men noen ganger har man behov for spesialkameraer. Kameraer som bare kan én ting, men som til gjengjeld kan utføre det helt perfekt.

Her kommer vi til Hill’s Cloud Camera. Det er ikke et kamera som lagrer iskyen, men et kamera som kan fotografere skyer – altså «lagre» skyene. Linsen har en ekstrem vidvinkel, slik at det kan fotografere et utsnitt på 180 grader av himmelen – det vil si hele den synlige himmelhvelvingen når kameraet er plassert horisontalt. I tillegg har kameraet tre innebygde filtre, slik at skyformasjonene ble fremhevet.

Kameraet har ingen lukker, men såpass lang lukkertid (et par sekunder) at linsedekselet brukes som lukker. Når man tar av dekselet, starter eksponeringen, når man setter dekselet på igjen, er fotograferingen avsluttet. Vil man ikke selv være med på bildet av skyene, må man gjemme seg under kamerastativet mens eksponeringen pågår.

Kameraet ble konstruert av Robin Hill og produsert av Beck’s i London i 1923. Men hvorfor i all verden et eget kamera for å fotografere skyer? Sannsynligvis for å montere skyer inn i bilder der himmelen er «brent ut». Men det kan også ha vært bruk til meteorologisk fotografering, for å studere skyformasjoner.

Her kan du bla i Life fra 1937 og se bilder som er fotografert med Hill's Cloud Camera.