Week 29 - 2018

Skal vi hoppe?

Elisabeth Meyer, Fevig 1940-41. Tilhører Preus museums samling. 

Skal vi hoppe?

Kvinnene på dette fotografiet står kanskje og vurderer om de skal ta sats og hoppe ut i det sommerfriske vannet? Svaberget de står på er et resultat av den relativt raske nedsmeltingen på slutten av siste istid for over 10 000 år siden. Det var smeltevannet med jord, sand og stein som slipte steinen og har gitt oss disse glatte og blanke overflatene som er så fine å ligge på en varm sommerdag; eller å hoppe fra.

Motivet fra Feviks kyst er idyllisk, men bildet er tatt under okkuperingen av Norge. Fevik var og er et yndet sommersted og ble under krigen blant annet brukt som rekreasjonssted for tyskere. De oppholdt seg på vakre Strand hotell i Fevik, som sto ferdig i 1937 og som allerede hadde rukket å etablere seg som populært feriested før krigen brøt ut.

Svaberg, hav og Öppna Landskap er ofte vakkert. Og det sies at et bilde sier mer enn tusen ord, mens dette bildet minner oss om at bilde kan bære i seg så mye historie og være så mye mer enn det du først ser. Motivet, hvor og når bilde er tatt betyr noe. Men så er det likevel også bare et fotografi av to kvinner i badedrakt på et svaberg en dag i livet: god sommer!